Sunday, January 24, 2010

Israel


I september 2009 var jeg i Israel og besøkte min gamle studievenninne, Hilla. Jeg har ment å skulle skrive om turen lenge, men aldri klart å sette meg ned. Men nå tenkte jeg det var på tide. Israel var mye, mye som ikke var bra som jeg ikke skal bruke tid på her da det ikke er relevant på denne bloggen. Men det som overrasket meg mest og som jeg til tider ble nesten hysterisk glad over, var maten (til Hillas overraskelse og kanskje til tider fortvilelse).

Herrejeminin (mitt nye favorittutrykk) så mye god mat det var der! I 11 dager fråtset jeg i nydelig mat! Jeg kunne ikke få nok av markedene som var stappfulle av frukt, grønt og krydder i Tel Aviv, pita med hummus, fruktsmoothies, mezes etc etc. Israels mattradisjoner har innflytelse fra både midtøsten,  middelhavet, Spania, Tyskland og Øst-Europa noe som gjør at det er et sammensurium av retter og smaker. Kan det bli bedre?



 Noe jeg også elsker ved å være i varmere strøk, er all den deilige friske, ferske og eksotiske frukten man får tak i. Jeg kan spise frukt dagen lang! For eksempel, i Norge koster ´fersk´ fiken over 10 kr stykket! Det er jo helt idiotisk spør du meg. I Israel koster de, la oss si 1 krone. Jeg tror jeg spiste like mange fiken på 11 dager som en gjennomsnittlig Israeler spiser på ett år ;-)



Hilla lagde et deilig måltid til oss som bestod av ferske grønne bønner, spinat og tomater kjøpt på markedet sammen med linser og fullkornsris. Ved siden av serverte hun okra kokt sammen med hvitløk og hermetiske tomater og tahini. Nam nam nam!






Under oppholdet vårt i Eilat, som forøvrig er et turisthøl, tok Hilla meg med til en fiskerestaurant. Der ble jeg lettere hysterisk når jeg fikk maten min. Jeg bestilte nemlig kamskjell. I Norge ville man fått tre, kanskje fire kamskjell om man var heldig til den nette sum av 300 kr. Jeg forventet meg derfor ikke så mye og ble vel kanskje i sjokktilstand (iallefall ifølge Hilla) når maten kom på bordet. Jeg telte ikke mindre enn 11 kamskjell fordelt på to grillspyd! Det er jo helt latterlig! Hilla bestilte reker i kokosmelk som også var helt nydelig. For en kveld! Jeg tror jeg ble lettere høy av den opplevelsen der...


Det er nesten umulig å gjenskape den deilige maten jeg spiste der nede, men det betyr ikke at jeg ikke har prøvd. Her har jeg laget okra med hermetiske tomater (okra får du kjøpt på de fleste innvandrerbutikkene), grønne bønner og linser med pita og tahini. Kunne ikke måle seg med Hillas selvfølgelig, men det holdt til å drømme meg tilbake til all den nydelige maten jeg fikk prøve i Israel.

Maria :)

No comments:

Post a Comment